Zajęcia laboratoryjne z chemii

 

Cele zajęć laboratoryjnych z chemii to:

  1. Wzbudzenie i rozwijanie zainteresowań chemią i ekologią
  2. Utrwalanie poznanej wiedzy poprzez zastosowanie jej w praktyce

Realizacja tych celów jest prowadzona poprzez prowadzenie zajęć podczs, kórych

uczniowie klas II-ich gimnazjum mieli możliwość obejrzenia lub samodzielnego przeprowadzenia wielu doswiadczeń, między innymi:

  • badanie wpływu róznych czynników na rozpuszczlalność substancji w wodzie
  • wykrywanie wody w róznych produktach
  • zakładanie hodowli kryształów różnych soli
  • sporządzanie roztworów o róznych stężeniach
  • badanie wpływu kwasów i zasad na wskaźniki
  • wykrywanie za pomoca wskaźników kwasów i zasad
  • otrzymywanie kwasów i zasad
  • badanie własności kwasów i zasad
  • badanie wpływu kwaśnych deszczów na metele, skały, budowle i rośliny

W najbliższym czasie będą badać między innymi:

  • czynniki przyspieszające korozje metali
  • zanieczyszczenie powietrza i gleby w różnych miejscach Gminy Brzeźnio
  • otrzymywać między innymi dwutlenek węgla różnymi metodami
  • samodzielnie planować i wykonywać różne doświadczenia

Natomiast uczniowie klas III-ich gimnazjum w ramach zajęć laboratoryjnych:

  • wykrywali roztwory kwasów i zasad za pomocą rónych wskaźnków
  • otrzymywali sole różnymi metodami
  • badali wpływ róznych czynników na szybkość reakcji kwasów z metalami
  • przeprowadzali reakcje zobojętniania, strąceniowe
  • przeprowadzali reakcje soli z kwasami, zasadami i solami
  • planowali i przeprowadzali doświadczenia na podstawie szeregu aktywności metali
  • wykrywali roztwory różnych soli
  • otrzymywali wybrane sole i wodorotlenki na podstawie tablicy rozpuszczalności
  • otrzymywali i badali właściwości węglowodorów
  • badanie własności alkoholu etylowego

W najbliższym czasie będą badać

  • badanie własności gliceryny, kwasu mrówkowego, octowego i wyższych kwasów karboksylowych
  • przeprowadzać reakcje zobojętniania kwasu octowego w obecności różnych wskaźników
  • badać własności białek, cukrów prostych i złożonych
  • wykrywać tłuszcze nasycone i nienasycone
  • wykrywać cukry proste w różnych produktach spożywczych
  • odróżniać cukry proste od złożonych.